Over 25.000 tasting notes

One of Norway's largest wine tasting note archives, containing more than 25.000 tasting notes. All tasted by one taster, not a panel, so Norway's most consistent archive as well. To find tasting notes? Search; mywinesandmore "wine name" on google, to find all notes from one property.

Monday 10 August 2009

Møte med en legende,


Den kjente alleen med sypresser ned til legendariske Biondi-Santi Tenuta il Greppo. Her ble Brunello di Montalcino skapt. Som den mest tradisjonelle av alle i Montalcino kjemper Franco Biondi-Santi tross sin alder på over 80 år i dag kampen for å beholde Brunello di Montalcino som en 100% endrue vin på Sangiovese.




Mange Brunelloprodusenter ønsker å tilføre cabernet sauvignon for å få mer kropp og å tekkes amerikansk smak lettere, men dette er som å dolke Franco Biondi-Santi i ryggen. Brunello di Montalcino ville ikke eksistert uten hans familie, og hans forfedre. Brunello har alltid vært, og skal for alltid forbli en endrue Sangiovese er hans mantra.
Det var en av Francos forfedre som rendyrket en liten klone på denne eiendommen og slik ble Sangiovese Grosso skapt. Denne regnes som den beste av alle Sangioveser til vinen Brunello. Hos Biondi-Santi har de i tillegg en egen klone av denne som kun brukes av eiendomene til Biondi-Santi Spa, Il Greppo og Poggio Salvi.



Det var stor stemning når Herr Franco Biondi-Santi tok seg tid til å møte de besøkende. Det er ikke hver dag man står side om side med en mann og en familie som har laget legendariske viner før de legendariske vinene av i dag var påtenkt. Sassicaia (og intet vondt ord om denne) var vel bare skog dengang. Hans slekt har også skapt en DOCG, Brunello di Montalcino, en av Italias mest kjente viner.



2004 Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva;
Ble tappet den dagen vi besøkte. Elegant og meget flott nese, kirsebærstein, plommer, lær, lakris, mineraler, meget kompleks og ren fruktighet. I munn er frukten svært lik som på nesen, nydelig syre, utrolig balanse og ettersmak på minutter. 96-98
2003 Biondi-Santi Brunello di Montalcino Annata;
Lyst rubinrød, tegl kant, ren fruktighet igjen, kirsebær, plommer, ikke så kompleks som Riservaen. Flott struktur, slank, litt lakris og fin lengde. 92

2001 Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva;
Klar og lyst ruby med tegl kant. Lær, kirsebær, plommer, steinfrukt, lett floral, anis, meget kompleks og samtidig elegant nese. Lett kropp men intens frukt og mer struktur. Flott frukt og balanse, vidunderlig lang finish, flott syre og mye men modne tanniner. 98
1998 Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva;
Rubinrød med tegl kant. Plommer, kirsebær, lær, litt floral her også, forsiktig og subtil på en måte, alikevel meget kompleks. Superelegant, nydelig syre og modne elegante tanniner. Ekstremt lang finish. 96

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.