Over 25.000 tasting notes

One of Norway's largest wine tasting note archives, containing more than 25.000 tasting notes. All tasted by one taster, not a panel, so Norway's most consistent archive as well. To find tasting notes? Search; mywinesandmore "wine name" on google, to find all notes from one property.

Monday 9 December 2019

Portviner fra Symington’s tilbake til 1940



Symington er kanskje ikke et navn du gjenkjenner fra noen portvinsetikett, men familien eier noen av de fremste vinhusene i bransjen.

På 1600-tallet eksporterte man alt vin fra Douro tilsatt druesprit for at den skulle tåle reisen bedre til eksportnasjonene, men dette var begynnelsen på dagens portvin. I 1729 ankom skotten William Warre Porto og han ble kompanjong i selskapet Clark, Thornton & Warre. Det var gode tider og Warre ble raskt eneeier i selskapet som siden kun har båret hans navn. Hans barnebarn ble kastet ut av firmaet etter at han limte fast en ansatt til pulten, men han skulle gjøre en fremragende karriere i militæret så selv Wellington ble kjent med portvinene fra Warre’s. 


Christopher Smith fra England ankommer Douro og etablerer Smith Woodhouse 1784. Han var både medlem av parlamentet og senere overborgermester i London. Hans sønner tok importørbrødrene Woodhouse inn i selskapet og dermed fikk vi dagens navn. Symington’s kjøpte dette huset i 1970.
Bruno Evaristo Ferreira da Silva etablerte portvinshuset som skulle bli kjent som Dow’s i 1798 men fant raskt ut at det stort sett bare var briter som drakk portvin, og han måtte finne seg en engelsk kompanjong. Han giftet seg i London og ble boende der til sin død i 1850. Under Napoleonskrigen måtte han sende vinene med et kaperskip som han selv eide, for ikke og bli robbet på veien. Med full bevæpning, kaperbrev og det hele. Sønnen tok over og fikk kompanjongen Cosens og firmaet het Silva & Cosens. Etter hvert kom oldebarnet fra Warre’s inn som medeier også. I 1877 kjøpte de Dow’s som var mindre, men mye mer kjent og de byttet derfor navn til Dow’s. John Warre som var daglig leder i Dow’s ble alvorlig syk på sin bryllupsreise og man henvendte seg til unge Andrew James Symington, ansatt i Warre’s om ikke han kunne hjelpe. 


Robert Cockburn var med i Wellingtons hær og kanskje smakte han der vin fra Warre’s, for han etablerte i alle fall portvinshuset Cockburn’s i 1815. Han må ha vært en kjekkas og en kvinnebedårer, for han giftet seg med Mary Duff som den engelske poeten Lord Byron skrev kjærlig om før han ble berømt. Kanskje hun ante lukten av portvin der fremme og så på det som mer spennende enn poesi?
I 1826 skipper Graham’s sine første viner, men av en litt annen årsak enn vanlig. En portugisisk vinprodusent skylder penger og det eneste han eier er 27 piper med portvin, det vil si 27 tønner. Og dermed sitter man plutselig på en del vin man må selge for å få regnskapet til å gå i hop. Vinen ble en umiddelbar suksess og med denne gjelden fra en vinbonde ble kanskje verdens mest berømte portvinshus skapt. Og ingen i dette huset la spesielt merke til at den ene kontoristen het Andrew James Symington. 


Men Symington’s eier også Gould Campbell og Quinta do Vesuvio, samt noen flere eiendommer. Alt dette grunnet at Andrew James Symington ankom Porto i 1882, bare 19 år gammel. Han giftet seg lokalt med Beatrice Leitao de Carvalhosa Atkinson hvis bestefar hadde vært i portvinshandelen siden 1814. Gjennom hans mor igjen kan Symingtonene i dag spore forfedre tilbake til de tidligste tidene i portvinshandelen gjennom fjorten generasjoner og vi snakker 1652. Så dagens familie har lange røtter og en bred portefølje å ta vare på. 


Andrews inntog skapte sterke bånd som førte til at etterkommerne ble eneeiere av både Dow’s og Warre’s i 1961. Helt siden starten har familien tilbragt mest mulig tid i selve Dourodalen og du skal ikke snakke lenge om familiens quintaer, det vil si vineiendommene eller gårdene om du vil med noen av dagens medlemmer av familien, før du ser et litt flakkende drømmende blikk. I 1970 fikk familien kjøpt Graham’s også da dette huset ble lagt ut for salg, og her hadde familien hatt et fotfeste nesten hundre år før, selv om det er Warre’s og Dow’s de har hatt en hånd på hele veien.
Fjerdegenerasjon med Paul, Johnny, Dominic, Rupert og Charles kom med fra 1979 og fremover og det er denne generasjonen som også kjøpte Quinta do Vesuvio i 1989 samt Cockburn’s i 2010, to eiendommer som har laget historisk signifikante viner. 1927 Cockburn’s Vintage Port regnes av mange som noe av det beste laget av portvin. 


I det siste begynner så smått femte generasjon også å komme inn i driften. Huset, eller husene, klarer å ha helt egne karakteristikker og stilarter selv om de har samme eier. Her er vinene som i øyeblikket er i markedet og det er kun 8 flasker av 1940 Graham’s Single Harvest Tawny tilgjengelig i Norge. Familien har fortsatt sterke bånd til Storbritannia, blant annet har tidligere statsminister John Mayor vært gjest på en av familiens quintaer nok ganger til at man nå har John Mayor suiten der.
I dag har de også Vinum restaurant i Graham’s Lodge i Porto som er et must å besøke om man er i området. Maten er fremragende, vinene det samme og utsikten over byen når mørket faller på er uforglemmelig. 



Graham’s Extra Dry White
Kr 259,90
Pale straw yellow. Apples, leach, hay and light notes nose, touch of citrus.fresh acidity, dried fruits, some spices and smoky notes, nuts, good length. 87

Warre’s Otima 20 Years Old Tawny
Kr 249,90 0,5 liter
Amber. Dried fruits, raisins, some caramel and nuts nose. Fresh acidity, dried fruits, orange marmalade, nuts, detailed and spicy, juicy, good length. 89

Graham’s 10 Years Old Tawny
Kr 349,90
Amber, ruby core. Dried fruits, anise, some cherries, apricots, nuanced, detailed nose. Fresh acidity, fruity, elegant texture, dried fruits, juicy, elegant and nuanced, long. 91

Graham’s 20 Years Old Tawny
Kr 549,90
Amber, garnet hue. Dried fruits, anise, figs, dates, some caramel, faint floral mote nose. Fresh acidity, fruity, dried fruits, some figs and dates, nuanced, elegant texture, long. 92

Graham’s 30 Years Old Tawny
Kr 949,90
Amber. Dried fruits, anise, figs, dates, some caramel, nuanced and layered nose.  Fresh acidity, fruity, dried fruits, figs, dates, elegant texture, nuanced, long. 93

Graham’s More than 40 Years Old Tawny
Kr 1399,90
Amber. Dried, fruits, anise, some figs, dates, tea, nuts and floral notes, touch of citrus nose. Fresh acidity, dried fruits, elegant and nuanced, figs, dates, lovely texture, smooth and rounded, long. 94

1994 Graham’s Single Harvest Tawny
Kr 999,90
Bottled 2019. Amber. Dried, fruits, nuts, some caramel, dates, raisins nose, faint orange marmalade notes. Fresh acidity, elegant, bright and nuanced, playful, juicy, beautiful balance, long. 94

1963 Graham’s Single Harvest Tawny
Kr 2750,-
Cask 9 bottle 209, bottled 2018. Amber, golden rim. Floral, scented, dried fruits, nuanced, layered, detailed, stunning nose.nuts and nut cake. Fresh acidity, elegant texture, detailed, nuanced, superb balance, dried fruits and nuts, layered, long. 98

1940 Graham’s Single Harvest Tawny
Kr 8900,-
Bottled 2019 Amber, golden hue. Dried fruits, nuts, nut cake, caramel, floral, some orange marmalade, marzipan raisins, figs and dates. Fresh acidity, elegant texture, detailed, nuanced, bright, superb intensity, complex and layered, elegant, beautiful balance, long. Incredible stuff! 97

Cockburn’s Special Reserve
Kr 189,90
Ruby. Dark fruits, blueberries and blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, juicy, elegant. 87

Graham’s Six Grapes Reserve
Kr 249,90
Ruby. Blackberries and light spicy nose. Fresh acidity, ripe tannins, anise, dark berries, lighter. 87

2014 Graham’s LBV
Kr 209,90
Ruby. Blackberries, anise, blueberries and spices, liquorice nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, blackberries and spices, fruity, intense and playful, long. 90

2008 Smith Woodhouse Unfiltered LBV
Kr 289,90
Deep ruby. Rich, dark fruity, blueberries, intense and layered nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, juicy, elegant body, somewhat lighter but seems more focused, long. 92

2015 Cockburn’s Bicentenary Vintage
Kr 759,90
Ruby. Dark fruity, blackberries and spices, intense deep fruity nose, lightly scented. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, blackberries and blueberries, juicy, layered, dark berries, long. 94

2012 Graham’s Quinta dos Malvedos
Kr 429,90
Deep ruby. Blackberries, dark fruity, blueberries and liquorice, intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, blackberries, rich and intense, nuanced, long. 95

2006 Graham’s Quinta dos Malvedos
Kr 529,90
Deep ruby. Rich, dark fruity, blackberries and spices, liquorice nose, intense. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, blackberries and spices, blackberries, long. 95

2005 Dow’s Quinta do Bomfim Vintage Port
Kr 229,90 demi
Ruby. Blackberries and anise, liquorice, blueberries and starting figs nose. Fresh acidity, ripe tannins, anise, dark fruity, blueberries and spices, long. 91

2000 Graham’s Vintage Port
Kr 999,90
Ruby. Blackberries and spices, liquorice, nuanced, dates nose, cigars. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, figs and dates, nuanced, layered, long. 93

1995 Quinta do Vesuvio Vintage
Kr 999,90
Ruby. Coffee, blackberries and spices, liquorice, some tea, layered nose. Dates. Fresh acidity, ripe tannins, anise, dried fruits, spices, nuanced, liquorice, dark berries, long. 93

1985 Dow’s Vintage Port
Kr 1199,90
Ruby. Figs, dates, tobacco, dried fruits, liquorice nose, some forest floor notes. Fresh acidity, ripe tannins softening, dried fruits, anise, liquorice, detailed and nuanced, long. 94

1983 Graham’s Vintage Port
Kr 1399,-
Deep ruby, garnet rim. Dried fruits, some marzipan, figs, dates, rich, nuanced and intense nose, layered. Fresh acidity, ripe tannins, dried fruits, anise, spices, layered and detailed, superb balance, long. Superb bottle. My best to date! 96

1994 Dow’s Vintage Port
Ikke tilgjengelig 
Ruby, garnet rim. Dried fruits, anise, figs, dates, scented, nuanced nose, layered. Fresh acidity, ripe tannins, anise, dried fruits, spices, liquorice, intense and layered, nuanced, long. 93

1977 Gould Campbell Vintage Port
Ikke tilgjengelig 
Magnum. Ruby, garnet rim. Dried fruits, anise, liquorice, figs and dates nose. Fresh acidity, some tannins, dried fruits, some mint, light chocolate, spices, long, narrower finish. 92

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.