Fornøyelig lesning og det er åpenbart en skrive- og
fortellerglede, og evne, som ikke alltid er tilstede for de som startet med
vinen og ikke med skrivingen. Lettlest og humoristisk går hun inn i en fremmed
verden og møter mange gleder, en god del utfordringer og noen skuffelser. For
en som har vært med på reisen tidligere er det lett å kjenne seg igjen, selv om
jeg ikke var like fersk i faget når jeg gjøv løs på WSET Diploma. Dette er en
krevende utdanning over to og ett halvt år hvor over halvparten av de som
starter ikke uteksamineres. Og om det er vettugt å prøve seg på Vinkelneren og
Diploma samtidig vet jeg ikke, men ambisjonene er det lite å si på. Ingvilds
ambisjoner, både i boken og i hennes artikler ellers synes å være ett ønske om
å folkeliggjøre vin og vinspråk, og all ære for det, men hun skaper selv
distanse ved å beskrive vinsamlere som gudfaren og folk med batmobil og
glødende visakort. Jeg er oppvokst med en far som ikke blunker på å gi
femsifrede beløp for en støtfanger eller baklykt til en bil. Folk bruker mer
penger på å lakkere gamle Golfer og Amazoner enn hva de kan forvente å få for
bilen om den selges uten at noen tenker så mye over det. Men bikker man noen
hundrelapper for en flaske vin er man snobb og strør om seg med penger. Men vin
er ikke bare en drikk, det er opplevelser, på lik linje med å kjøre en vakker
veteranbil en sommerdag. Og de beste sitter som minner, lenge, lenge etter at
flasken er destruert.
Mange av beskrivelsene rundt det å forstå vinterminologi er
gode om noen ganger noe mangelfulle. Men når det blir mer detaljert dukker det dessverre
opp en del faktafeil og småfeil som det burde være lett for en redaksjon å
utelukke. Pessac-Léognan og Graves er helt utelatt under Bordeaux, selv om
Domaine de Chevalier anbefales. Om jeg som nybegynner leser dette, så skjønner
jeg ikke hvor den anbefalingen kommer fra når vindistriktet ikke er nevnt i
artikkelen foran. Château Haut-Goujon er ikke en klassiker fra Libourne eller
høyresiden, selv om den er klassisk i stilen. Og koster virkelig en vintage champagne mindre
enn en non vintage fra samme produsent? Gjennomgangen av vindistriktene er
ekstremt overfladiske og jeg er usikker på om det står nok til å danne en
nysgjerrighet hos leseren for å prøve. Jeg vet at ønsket er å få amatøren
vininteressert og at jeg er langt utenfor nedslagsfeltet, men denne delen av
boka føles uinspirert og som ett pliktløp etter de langt mer sprudlende
beskrivelsene ellers. Jeg vil også si at det er temperanillo som sitter i førersetet
i Rioja, ikke garnacha.
Men det Ingvild får frem, er at vin viser seg ikke å være så
lett om man ønsker å forstå vin, og ikke bare nyte den. Det er ett fag som må
læres om man skal forstå fullt ut. Jeg vet ikke om det er hensikten å fortelle
dette i boken, men det kommer allikevel frem. Frustrasjonen over å bli satt på
plass av kunder på Vinmonopolet Vika selv etter masse studietid. Nå er det ikke
alltid like lett å gi ett enkelt råd på en vin til en rett, for noen krydrer
litt mer, har litt annen saus, eller noe annet i sausen og annet tilbehør og
vips så passer ikke ett godt tips like godt lengre. Personlig synes jeg gode
vinråd nesten blir vanskeligere og vanskeligere snarere enn lettere og lettere
med erfaring, også fordi jeg legger merke til at hver gang fem personer sitter
rundt ett bord, så er folk uenige om hvilken vin som passet best. Vin og mat
har så mange nyanser og detaljer at det er få fasiter. Og Vikakundene er nok
den kundemassen som kan mest om vin av alle polets kunder i Norge. Men jeg
håper Ingvilds fortellerglede og entusiasme kan smitte over på leserne, slik at
de tør og ønsker og utforske mer, og kjøpe bedre viner. Jeg er redd fagspråket
er kommet for å bli her som alle i andre fag, og at man må ha forståelse for
språket for å skjønne fullt ut. Det er fortsatt de som synes hvem de drikker
vin sammen med er viktigere enn vinen, og en god vinkjeller åpner dører. Men
det er også en økende interesse for mat og drikkekultur, og denne boken bør
være en fin inngangsbillett. Når jeg sitter overfor Ingvild på smakinger ser
jeg en nysgjerrighet i blikket og en leten etter ting i glasset, etter svar,
etter mer kunnskap. Og om den nysgjerrigheten når en av ti lesere er det fantastisk.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.