Over 25.000 tasting notes

One of Norway's largest wine tasting note archives, containing more than 25.000 tasting notes. All tasted by one taster, not a panel, so Norway's most consistent archive as well. To find tasting notes? Search; mywinesandmore "wine name" on google, to find all notes from one property.

Saturday, 30 November 2019

Penfolds 175 år



Det er nå fem år siden jeg oppdaget at Penfolds fylte 170 år og skrev en lengre artikkel om huset. Den gang var det lenge siden noen hadde brydd seg nevneverdig om vinene herfra her på Berget, men artikkelen og påfølgende artikler synes å ha satt en viss følgeskare i sving, for plutselig hender det vinene herfra blir utsolgt før jeg rekker å få flaskene jeg har bestilt. Selv to av Norges største notatdatabaser har ikke mer enn noenogfemti og rundt sytti notater henholdsvis. Selv har jeg smakt rundt tohundre til tohundreogfemti flasker herfra, som er småtterier internasjonalt om du har over tyve års erfaring i bransjen. Vi kan trygt si at Norge og nordmenn ikke har prioritert ikke bare Penfolds, men vin fra Australia. Men det synes å være en endring på gang.

Penfolds ble grunnlagt av apotekeren Dr. Christopher Penfold og middagen som feiret jubileet ble holdt nettopp i hans gamle skole, som i dag er The Worshipful Society of Apotecharies i London som har holdt til samme sted siden 1632. Shakespeare øvde visstnok i salen vi hadde middag i… London har historie over alt. Christopher strøk første gang han var oppe til eksamen. Han endte etter hvert opp i Australia hvor Penfolds ble grunnlagt i 1844. Vi tenker fort at vindyrking er relativt nytt i Australia og de mer informerte av oss vet at endel druestokker er fra 1800-tallet og derfor betydelig eldre enn mange her i Europa. Det er vanskelig å tenke seg at det hele startet med de engelske emigrantene. Christopher og hans kone Mary ankom Adelaide kun åtte år etter at byen var grunnlagt som hovedstaden i South-Australia. Her kjøpte de eiendommen Magill på nærmere 3000 mål, som ligger i skråningene i Adelaide Hills. Vin ble sett på som sunt og det ble god butikk ganske raskt. Alt i 1881 produserte Penfolds en tredjedel av vinproduksjonen i South-Australia, samtidig var ikke innbyggertallet i Adelaide på mer enn 14000 sjeler i 1854 så den størrelsen vi ser for oss med Penfolds var det ikke i nærheten av.

Men ved hundreårsskiftet i 1900 solgte Penfolds vin til hele det britiske imperiet og var blitt Australias største hetvinsprodusent. Det var Mary som stod for arbeidet med vinen, både i kjelleren og i vinmarkene og det var hun som bygde sten for sten og ble med det en av Australias første forretningskvinner. Og det startet med kun noen få stiklinger som siden økte på. Stiklingene ble hentet fra William Macarthur som skulle supplere mye av stiklingene som ble vinplanter i hele sørlige Australia. Mannen Christopher var lege og hans bidrag var å skrive ut viner som medisin til sine pasienter. Mens Mary fikk stadig flere ansatte under seg til å hjelpe til med alt arbeide i vinmarker og vinifikasjon ble Christopher etter hvert også borgermester i Burnside, så energi må disse to ha hatt nok av. Vinene og eiendommen gikk etter hvert under kallenavnet Dr. Penfolds. Christopher døde i 1870 og ekteparets datter Georgina hadde giftet seg i 1861, bare sytten år gammel med iren Thomas Francis Hyland. Etter svigerfarens død engasjerte han seg fullt og helt i Penfolds videre vekst.



Gjennom første halvdel av 1900-tallet ble Penfolds stadig større og etter hvert et velkjent varemerke i hele Australia. Dette var Thomas’ bragd. Men også Joseph Gillard, kjellermesteren ble viktig i Penfolds etter Christophers bortgang. Han stod ved Marys side for å holde hjulene i gang og muligens var det han som overtalte henne til å fortsette videre uten mannen ved sin side. I 1881 ble det dannet nytt partnerskap mellom Mary, Thomas og Joseph, for å sikre stabilitet, men også etterfølgere. Mary og Christopher fikk bare Georgina og Gerorgina og Thomas mistet også flere barn, noe som var vanlig den gang. De to tok etternavnet Penfold Hyland for å beholde navnet som slektsnavn. Deres to sønner Herbert og Frank ble med i driften, henholdsvis i 1892 og 1905. De neste tredve årene var det eksplosjonsartet vekst med betydelige oppkjøp av vinmarker og land og i 1912 stod nytt vinifikasjonsanlegg klart. Penfolds lagde da som nå en rekke viner, men hovedproduksjonen var hetvin. Det var viner ved navn sherry, Madeira, Old Tawny, til og med V. O. Invalid. På 30-tallet ble en champagnemetode musserende innført og den ble en kjempesuksess i hjemmemarkedet. Men tredvetallet skulle også bli tøft for Penfolds, store deler av staben ble byttet ut fordi de som hadde begynt i selskapet under Marys tid var nådd pensjonsalder, og det var nesten tredve prosent arbeidsledighet under den store depresjonen.

I 1931 trådde en nå legendarisk skikkelse over dørstokken hos Penfolds, kun seksten år gammel, Max Schubert. Han startet som laboratorieassistent. Etter å ha vist interesse for vinmaking ble han overflyttet til Magill i 1935 for å lære mer. Alt i 1929 hadde Penfolds markedsføringsavdeling i Melbourne fjorten firmabiler og i 1945 ble Kalimna Vineyards kjøpt opp, den gang South-Australias største vinmark med en produksjon på rundt 400.000 liter per år. Max Schubert var rukket å bli seniorvinmaker da han ble sendt til Europe på slutten av førti-tallet hvor han tok en avstikker til Bordeaux, noe som aldri var planen fra Penfolds side. Han ble tent på ideen om å lage en vin som kunne vare i tyve år og i 1951 eksperimenterte han med Grange for første gang. Grange var navnet på en av de opprinnelige vinmarkene til Mary. Men det måtte gjøres i all hemmelighet, men en viktig person støttet ham, Jeffrey Penfold Hyland (1911-90) som hadde jobbet som kjellerassistent i familieselskapet, og som nå var i ledelsen. Uten hans støtte ville Grange hatt en naturlig men smertefull død, som Max skal ha uttalt.

På 60-tallet prøvde Penfolds seg til og med på vinmaking på New Zeeland, tyve-tredve år før den virkelige boomen, og visjonære har Penfolds egentlig vært hele sin tid. Det har vært laget ett uttal viner og stiler, en har blitt legendarisk, Grange, mange er velkjente viner av høy kvalitet og noen er kommersielle. Noen har overlevd tidens tann mens andre bare ble laget en gang eller kun i noen få år. Grange fikk til slutt innpass i porteføljen og 1952 årgangen ble sluppet i markedet, og har ledet an ikke bare i Australia, men blant syrah i hele verden.
Men syttitallet ble ett tøft tiår for Penfolds. Utenlandske investorer ankom landet og markedsandelen hjemme sank fra 16 til 5 prosent for Penfolds. I 1976 mistet også Penfold Hyland familien majoritetsandelen i eget selskap og familiedynastiet begynte å rakne. Adelaide by begynte også å spise opp vinmarker og i 1983 eksproprierte bystyret en stor andel av Magill, den opprinnelige eiendommen. Men heldigvis ble noe bevart og dette blir i dag Magill Estate, laget fra plantene som ble satt ned som stiklinger i 1844. Det har vært mange skifter på eiersiden, og hvorvidt etterkommere av Penfolds Hyland eller Gillard fortsatt eier en andel er for meg uvisst. Men Penfolds viner er fortsatt en viktig markedsaktør og kjent over hele verden. I dag er Treasury Wine Estates eier av Penfolds og flere andre internasjonalt kjente hus som Matua, Beringer, Beaulieu Vineyards og Lindemans samt Wolf Blass. Reisen til London for å delta på jubileet ble betalt av Treasury Wine Estates Norge.




2019 Penfolds Collection

2019 Penfolds BIN 51 Eden Valley Riesling 
Kr 199,90
Pale lemon yellow. Apples, some pears, still some yeast notes nose. Fresh acidity, apples, lemons, elegant, good length. 87

2018 Penfolds BIN 311 Chardonnay
Kr 279,90
Pale lemon yellow. Apples, minerals, some vanilla, citrus, touch of candied lemons nose. Fresh acidity, fruity, apples, some vanilla and spices, elegant texture, long. Somewhat creamy. 90

2018 Penfolds Reserve BIN A Adelaide Hills Chardonnay
Kr 599,90
Pale lemon yellow. Apples, lemons, candied lemons, bright nose, faintly scented, some minerals and vanilla, beautiful nose, graceful. Fresh acidity, elegant texture, somewhat creamy with refreshing lemons and citrus, long. 94

2017 Penfolds BIN 144 Yattarna Chardonnay 
Kr 899,90
Pale lemon yellow. Apples, minerals, citrus, some vanilla and light gunpowder note nose. Fresh acidity, apples, elegant and nuanced, bright and fresh, some lemons, smoother texture, detailed, long. Refreshing finish. Borderline mouthwatering. 95

2018 Penfolds BIN 23 Pinot Noir
Bright ruby. Red fruity, lightly scented, raspberries and strawberry jam nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruit driven, some spices, touch of liquorice that gives a bit of depth mid palate, elegant texture, faint herbal note far back in the finish. Good length. 89

2017 Penfolds BIN 138 Shiraz Grenache Mataro
Ruby. Dark fruits, anise, blueberries and spices, lighter nose, herbs. Fresh acidity, ripe tannins, anise, juicy, some spices, good length. 87

2017 Penfolds BIN 128 Coonawarra Shiraz
Kr 319,90
Ruby. Dark fruits, spices, anise, liquorice, scented, floral high notes, detailed nose. Almost bright expression. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, red berries and spices, minerals beneath, long. 90

2017 Penfolds BIN 28 Kalimna Shiraz
Kr 279,90
Ruby. Dark fruity, anise, spices, blueberries and pepper, tighter nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, juicy, spices, liquorice, nuanced, long. 91

2017 Penfolds BIN 407 Cabernet Sauvignon 
Ruby. Blackberries, anise, liquorice, spices, cassis, some blackcurrants leaf behind on the nose. Fresh acidity, ripe tannins, anise, dark fruity, spices, liquorice, blueberries, fairly structured, long. 92

2017 Penfolds BIN 150 Marananga Shiraz
Ruby. Lightly scented, some floral notes, peppery, dark fruity, chocolate, intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, spices, juicy, minerals, detailed and elegant, fairly smooth, long. 93

2017 Penfolds BIN 389 Cabernet Shiraz
Kr 489,90
Ruby. Blackberries, scented, violets, some spices, detailed nose, cassis, nuanced. Opens up nicely with more floral notes with air. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, dark fruits and spices, elegant texture, detailed and layered, nuanced and long. Bright yet rich, long. 94

2017 Penfolds Magill Estate Shiraz
Kr 899,-
Ruby. Dark fruits, anise, some plums, coffee, liquorice, quite tight at this stage. Opens up nicely with purer fruit characters with air. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, blueberries and nuanced, some lavender, touch of eucalyptus, long. Layered. 94

2017 Penfolds RWT BIN 798 Barossa Valley Shiraz
Kr 989,90
Deep ruby. Rich, intense, blackberries and blueberries, peppery, spices, layers, scented, even violets high notes and a touch of eucalyptus that gives and impressive nuanced lift to it. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, spices, liquorice, detailed, intense and layered, stunning fruit and texture, bright and expressive, long. A superb RWT. 96

2016 Penfolds St Henri Shiraz
Deep ruby. Blueberries and spices, liquorice, nuanced, detailed, faintly scented, some violets, layered with gorgeous notes, almost graphite deep down. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, rich, layered, nuanced, bright and refreshing, superb texture even if structure behind, beautiful balance between concentration and depth and structure, long. 97

2015 Penfolds Grange
Kr Ca 4000,-
Deep ruby. Rich, deep, nuanced, dark fruity, blueberries and blackberries in layers with liquorice, some pepper, eucalyptus notes behind, almost floral on top. Precise. Fresh acidity, ripe tannins, anise, dark fruits, spices, liquorice, intense, layered and detailed, focused and bright yet dense and rich, superbly complex and stunning length. 99

2016 Penfolds Special BIN 111A Shiraz
Kun to flasker til Norge! Deep ruby. Dark fruity, blueberries and nuances, floral, layered, detailed, highly scented, almost leaps out of the glass, from floral through all sorts of dark fruits down to minerals and spices. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, detailed, layered, nuanced, bright and just keeps on giving. Incredible depth and layers yet not too powerful. Just doesn’t stop giving. 100



No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.