I fjor vant Dirk Niepoort en viktig kamp, kampen om
Niepoort. Dirk Niepoort er en legende
og en fanebærer for ikke bare Douro men hele Portugal. Han har jobbet hardt i
all sin tid for vinene fra hjemtraktene og er en man hele bransjen kjenner. Men
den viktigste kampen ble nylig vunnet, og den var på hjemmebane. Jeg husker et
besøk hos Niepoort tilbake i 2009, oppe i Dourodalen, og man ante en viss
gnisning mellom Dirk og søsteren Verena alt da. Men det eskalerte og Dirks mor
og søster tok kontrollen over familieselskapet og Dirk ble frosset ut. Det var
en stund han knapt hadde noe med familien eller vineriet å gjøre, hvor han
blant annet hjalp sønnen med å sette opp Fio i Mosel sammen med Philip Kettern
i Piesport. Fio lager glimrende riesling! Det skulle heldigvis vise seg at
moren og søsteren til slutt skjønte at vineriet uten Dirk egentlig ikke var
verd stort, dette gjorde seg ikke selv.
Dirk fikk til slutt en avtale om å kjøpe ut familien og som
han selv sier, må være litt flinkere til å selge vin enn før, for å få betalt
dem ut. Men da jeg møtte ham for første gang på et par år i august i år (se
forrige nummer) var det liten tvil om at han følte seg lettet over at
familieproblemet var løst og at han igjen kunne holde fokus på vin. Dirk er en
av de ganske få som lever vin. Om du er så heldig å havne på samme
invitasjonsliste som Dirk på en middag kan du være sikker på at han har med noe
spesielt. Og havner du på lunch eller middag hos Dirk kan det dukke opp vin fra
hele verden. Dirk er vin på ut og innpust, noe svært få personer selv i
bransjen er i samme grad. Det er en evig leting etter svar på de minste
detaljer, og en evig jakt etter en ny oppdagelse, en ny nyanse, ny kunnskap, et
bredere erfaringsgrunnlag. Det gjør Dirk til en utrolig spennende person å ha
samtaler med, for ikke å si smake vin med.
Vinhuset Niepoort ble grunnlagt I 1842 og er blant de yngre
portvinshusene med berømmelse I dag. Det er femte generasjon som driver nå med
Dirk, og hans eldste sønn har nå lyst til å ta del i produksjonen etter flere
år med Fio i Mosel. Dirk, født i 1964 ble med faren fra 1987 og mener han ble
kastet ut i det uten å kunne svømme. Dirk hadde ikke lært å lage vin av faren.
Hans Daniel sønn bruker visstnok samme ordlyd mot sin far, ikke kast meg uti
før jeg kan svømme, hvorpå Dirk parerer, jo, men du kan jo svømme, du har laget
vin i Mosel i mange år alt. Uansett så har familien laget fremragende viner
lenge, 1863 omtalt i forrige nummer er den dyreste portvinen noen gang solgt,
og under her er det både 1934 og 1948 i fremragende vigør fortsatt. 1981 LBV
smakt under fra Niepoorts private kjeller er i følge Dirk kanskje den beste LBV
noen gang laget, og den var sublim.
Mange tenker at Late Bottled Vintage eller LBV er for tidlig
konsum, spesielt i filtrert utgave, men den gang ei. I min private kjeller har
jeg fortsatt igjen en flaske eller to med 2004 Niepoort LBV, men etter
smakingen under skjønner jeg at jeg har vært altfor tidlig ute. Disse kan ligge
fint i opp mot 35 år i de riktige årgangene og blir mer og mer fascinerende. Det
var i det hele en storstilt smaking Dirk hadde lagt opp til i Oslo i november
med tre rekker vin, som alle ville vært en sublim og interessant smaking hver
for seg.
Ja, egentlig fire rekker med vinene beskrevet tidligere i magasinet.
LBV-smakingen var som Vinha Grande smakingen fra Casa Ferreirinha beskrevet
annet sted i bladet enda mer fascinerende, for dette er viner alle har råd til,
og som kan gi en utrolig spennende kjeller uten at man blir helt blakk. Man får
en hel kasse av en av disse for prisen av én trofé flaske. Colheita og
Garrafeirasmakingene er også to utrolige smakinger enkeltvis, og alle disse
samlet ett sted fikk bransjefolk til å nærmest valfarte for å tilbringe en dag
sammen med Dirk og hans utrolige kunnskap og utrolige rekke med viner. Spania
og Portugal er noen av de mest dynamiske områdene i Europa for tiden, om du
ikke likte en vin herfra for fem år siden betyr ikke det at du ikke liker den i
dag, for utviklingen er rivende, og det meste går i en svært positiv retning.
Og jeg skrev tidligere at vinene til Dirk aldri har vært bedre enn nå, og det
gjennom en turbulent tid for Niepoort som vinhus. Jeg tenker at fremtiden ser
enda lysere ut enn hva vi ser nå. Med vinene Daniel har vært med på i Mosel og
retningen Dirk selv går i tror jeg Niepoort vil klatre enda høyere på
vinhimmelen enn de alt er.
Niepoort Dry White
Kr 89,90
demi
Bright amber. Dried fruits, almonds
and peach nose. Fresh acidity, fruity, dried fruits, elegant, some light
almonds, detailed, good length. 89
2015 Niepoort LBV
Kr 209,90
Ruby. Blackberries and spices, rich
and fruity, liquorice notes. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, spices,
liquorice, juicy, elegant texture, long. 90
2014 Niepoort LBV
Ruby. Blackberries, blueberries and
spices, nuanced, intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity,
spices, blueberries, good length. 89
2008 Niepoort LBV
Ruby. Dark fruity, blackberries,
some floral notes, elegant fruity nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy,
blueberries and spices, elegant. 91
2008 Niepoort LBV
Ruby. Dark fruits, anise,
blackberries, starting dates nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruits,
anise, some spices, liquorice, touch of cork. 88
2007 Niepoort LBV
Ruby. Anise, dried fruits, some
spices, liquorice nose, deeper. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, dark
berries, some spices, liquorice, long. Finesse. 91
2003 Niepoort LBV
Ruby. Liquorice, anise, dark fruity,
some spices, blackberries and floral motes nose. Fresh acidity, ripe tannins,
tobacco, structured, firmer, youthful texture still, long. 91
2001 Niepoort LBV
Ruby. Dried fruits, figs, dates,
anise, spices, liquorice nose, nuanced. Fresh acidity, ripe tannins, anise,
dried fruits, elegant and nuanced, long. 91
1992 Niepoort LBV
Garnet with ruby core. Dried fruits,
oxidative, mature, earthy, dates nose.,fresh acidity, ripe tannins, figs,
dried, lighter bodied, somewhat creamy, good length. 88
1984 Niepoort LBV
Garnet with ruby core. Spices,
cherries, exotic, flora, dried fruits nose, nuanced. Fresh acidity,
some tannins, anise, juicy, spices, exotic, beautiful complexity, nuanced and
long. 92
1981 Niepoort LBV
Garnet. Dried fruits, pomegranate,
strawberries, nuanced and floral nose. Fresh acidity, fruits, anise, elegant
texture, smooth and rounded, beautiful balance, dried fruits, raspberries,
long. 93
1975 Niepoort LBV
Bright pale garnet. Light nose,
scented, figs and dates nose, nuanced, bright and tender. Fresh acidity, smooth
and nuanced, light bodied, bright, long. 89
De nyeste
årgangene her er tilgjengelige i tilleggsutvalget fra 1 desember.
2009 Niepoort Colheita
Kr
Ruby, garnet rim. Dried fruits,
anise, figs, dates, scented, blueberries, spices nose.fresh acidity, ripe
tannins, dried fruits, elegant texture, liquorice, long. 93
2008 Niepoort Colheita
Ruby, garnet rim. Dried fruits,
scented, figs and dates, nuanced nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy,
spices, liquorice, dried fruits, elegant, long. 92
2007 Niepoort Colheita
Ruby, brick rim. Dried fruits, figs,
dates, some tobacco, nuanced and detailed nose. Fresh acidity, elegant texture,
beautiful balance, elegant, creamy yet lighter bodied, sublime balance, long.
95
2004 Niepoort Colheita
Kr 499,90
Amber with ruby core. Dried fruits,
nuanced, detailed, floral, elegant and nuanced nose, lighter. Fresh acidity,
dried fruits, layered, nuanced, juicy, lovely balance, long. 93
1997 Niepoort Colheita
Amber with garnet hue. Dried fruits,
floral, sultanas, raisins, dates and figs nose, layered. Fresh acidity, dried,
fruits, elegant body and texture, nuanced, long. Bit thin finish. 92
1987 Niepoort Colheita
Amber. Dried fruits, cherry stones,
faint floral note nose. Mature nose. Fresh acidity, dried fruits, nuts and
spices, lighter bodied, anise, some creaminess, long. 91
1934
Niepoort Colheita
Pris, kan
spesialbestilles, rundt 9000,- per flaske.
Deep amber, golden rim. Dried
fruits, molasses, dates, figs, spices, liquorice and faint of candied lemons
nose, sultanas. Fresh acidity, dried fruits, some caramel, rich, intense, some
molasses again on the palate, long. Richer than the bottle besides it, more
together. 96
1934 Niepoort Colheita
Deem amber. Dried fruits, oxidative,
dates, almonds, figs, caramel, rich and intense nose. Fresh acidity, intense,
deep, rich, nuanced, elegant playfulness, long finish. 94
1987 Niepoort Garrafeira
Garnet. Dried fruits, anise,
scented, figs and dates, some floral notes, nuanced nose. Fresh acidity,
elegant texture, nuanced, detailed, lovely balance even if it dries a touch in
the finish, long. 94
1983 Niepoort Garrafeira
Bright garnet, amber rim. Scented,
floral, nuanced, strawberries, detailed and nuanced nose, lovely. Fresh
acidity, elegant texture, leaner bodied, some alcohol warmth and quite mature,
some drying notes, dates and figs, long. 91
1977 Niepoort Garrafeira
Amber. Dried fruits, dates, figs,
elegant nose if lighter, liquorice, nuanced. Fresh acidity, elegant nuanced,
detailed, dried fruits, lovely playfulness, long finish. Seems both creamy and
transparent at the same time, long. 93
1948 Niepoort Garrafeira
Amber. Dried fruits, raisins, dates,
figs, faint tobacco notes, sultanas, floral notes, rose hips, bergamot, just so
many different things going on. Fresh acidity, elegant texture, nuanced,
detailed, dried fruits, dates, raisins, layered, tobacco, spices, incredible
depth and complexity, long. 97
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.