Over 25.000 tasting notes

One of Norway's largest wine tasting note archives, containing more than 25.000 tasting notes. All tasted by one taster, not a panel, so Norway's most consistent archive as well. To find tasting notes? Search; mywinesandmore "wine name" on google, to find all notes from one property.

Sunday, 1 December 2019

Niepoort wine tasting


There is no logic whatsoever!




Dirk Niepoort har laget vin siden 1987 og mannen med det litt distanserte blikket bak de runde brilleglassene, det bustete håret og vesten og skjorta som ser ut som om han når som helst forventer at en løve eller sebra skal dukke opp står og dekanterer. Få om noen har brakt kvalitet til vinproduksjonen i Portugal som ham. Han ble født inn i et lite portvinshus men studerte lite, i følge ham selv, og måtte derfor ut i verden for å skjønne hvorfor viner ble som de ble. Og han har laget vin mange steder i verden, helt, eller delvis. Og slik sier han selv at han har lært å lage vin. For det holdt ikke med portvin for Dirk, han ville lage hvitvin, og rødvin, i portugisisk stil og burgundersk stil på de hvite, mens de røde har også både italiensk og amerikansk influens. Det vil si, de ble slik. Selv om det kanskje ikke var helt tanken da vinene ble laget.

Dirk er på evig søken og med det er det en evig endring. Hele rekken smakt under er blant de beste årgangene så langt av vinene, selv om noen er relativt nye er andre gamle kjenninger. Redoma og Vertente har aldri hatt presisjonen og elegansen de har nå, selv Fabelaktig som er en stor kommersiell aktør på internasjonalt nivå og finnes under etikett med språket til landet den selges i over det meste av Europa og USA leverer et nytt nivå nå, selvsagt hjulpet av den strålende 2017-årgangen. Men Dirk vet ikke om det bare er årgangen, for store portvinsår må ikke være store rødvinsår. Men det Dirk er helt klar på er at, i motsetning til mange av hans kollegaer i Douro, så er store portvinsvinmarker ikke store rødvinsvinmarker. Dirk søker mye kjøligere vinmarker, gjerne nordvendte, høyt oppe fra elven til sine rødviner. Da får de en annen syre og friskhet. Dirk søker «freshness» fremfor modning. Hans optimale er å plukke rett før friskheten i vinen begynner å falle, fremfor ved fenolisk modning som er så trendy for tiden.

Dirk har funnet en ny energi i vinene og han får stadig nye prosjekter. «-Jeg forelsker meg altfor ofte i en vinmark». Sier han med et skjevt smil. «-Jeg besøker et sted, ser en vinmark med noen egenskaper som trigger meg, jeg må bare lage vin derfra. Kan jeg få kjøpe druer herfra?». Men det blir nesten et problem, for hvor mange viner kan han egentlig lage? Douro er en ting, men Douro er vanskelig fremkommelig og enkelte steder kan man selv i dag bruke timer med bil på å forflytte seg noen kilometer i luftlinje. Veiene er smale og bratte, om det i det hele tatt er vei der. Fra en vinmark på en side av elven kan det være en mange mils kjøretur på svingete småveier for å komme til vinmarken man ser rett over på på andre siden. Men han leter opp vinmarker med spennende beliggenhet, spennende jordsmonn, gamle planter som gir kvalitet. Og de senere år både i Dao og Bairrada også. Og vinene hans, både derfra og i Douro blir stadig bedre. Og gode har de vært lenge.

Ta den hvite Coche for eksempel. Coche betyr vogn eller buss på portugisisk, men hinter kanskje også til inspirasjonskilden, en hvis Coche-Dury i Burgund, eller Coche-Douro som Dirk fleiper med. En intens vin med svært mange likhetstrekk med topp hvit chardonnay selv om den er laget av utelukkende lokale druesorter. Og det er her utrykket det er ingen somhelst logikk kommer inn. Vinen ble til ved en tilfeldighet. En kunde fra Macau ville ha en vin i en viss stil fra Dirk. Dirk prøvde etter beste evne å lage 6000 liter av vinen, men det ene fatet på 1500 liter utviklet seg annerledes. Han likte dette fatet, ikke den større delen. Hva skilte de to egentlig? Han sendte vareprøver av begge til Macau, der likte de ikke noen av dem. Hm, hva skulle han gjøre videre, nei, de fikk bare forbli i tankene de alt var i inntil videre.  

Etterhvert kom kunden på besøk, smakte begge vinene fra tank, hoi da, jo, han likte den det var mest av. Dirk syntes fortsatt den med minst var mest fascinerende. Niepoorts daglige leder så sitt snitt til å selge unna og var kjempehappy. Men ikke Dirk. «-Jeg vil ikke sette navnet mitt på den vinen, nei, den er ikke til salgs», sa han. Både kunden og daglig leder ble frustrert. Men Dirk er en sta kar, har han bestemt seg for noe gir han seg ikke lett. En dag utviklet vinen seg i en retning han likte. Altså, den minste av de to. Han tappet. Daglig leder mente denne vinen ville bli vanskelig å få solgt. Helt greit sa Dirk, vi kan drikke alt selv. Men tilby noen flasker til ulike importører, ikke send ut noe til pressen, men behold minst 500 flasker til oss. Noen dager senere ringer daglig leder på nytt, og er uvanlig blid ifølge Dirk. Og lurer litt på den der nye hvitvinen, om det kunne være mulig å selge noe ekstra.

Tja, svarte Dirk, de kunne sikkert selge litt ekstra men, de hadde jo tross alt en femtenhundre flasker med «umulig» vin å bli kvitt, så det var vel ingen hast? Noen uker etterpå fant Dirk ut at de kun hadde 36 flasker igjen alt da daglig leder hadde ringt, og at det var derfor han hadde vært så uvanlig blid. Umulig å selge… Uansett, Niepoort Coche er i dag en av Portugals og den iberiske halvøys beste hvitviner etter bare syv årganger i markedet. Fra 2013 har Dirk endret stilen i hele sin produksjon og vinene som tidligere kunne være litt alkoholsterke og ekstraherte går helt klart i en ny retning. Her er følgende fokus som for tiden er avgjørende for Dirk; Syre og friskhet er viktigere enn modning. Jobber mer med helklase, mindre nye fat, nå sjelden over tyve prosent, mer nordvendte og høyereliggende vinmarker for rødviner særlig, mindre ekstraksjon siden 2013.

2018 Niepoort Redoma Branco
Kr 249,90
Pale lemon yellow. Apples, some citrus, light vanilla note nose. Fresh acidity, fruity, apples, creamy, elegant, good length. 89

2016 Niepoort Conciso Branco
Kr 249,90
Pale lemon yellow. Apples, some hay, focused, minerals nose. Fresh acidity, apples, lemons, minerals, light creamy note, broader, faint flinty note, long. 2014 was the first vintage of this. 90

2017 Niepoort Coche
Kr 550,-
3000 bottles made. Pale lemon yellow. Apples, some citrus, vanilla, candied lemons, elegant nose. Minerals. Fresh acidity, citrus, apples, elegant texture, vanilla, creamy, layered, long. Almonds finish. 2010 was the first vintage of this. 94

2017 Niepoort Natcool White Mug Branco
Kr 199,90
Cloudy pale lemon yellow. Pears nose, some peach. Fresh acidity, fruity, rounded, pears and yellow apples, good length. 87

2017 Niepoort Fabelaktig
Kr 144,90
Ruby. Blueberries and spices, scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy and fruit driven. Probably the best ever of this. 85

2016 Niepoort Vertente
Kr 219,90
Ruby. Blueberries, some raspberries, faintly floral nose. Fresh acidity, ripe tannins, anise, dark fruity, spices, juicy. Best Vertente to date. 89

2016 Niepoort Dao Touriga Nacional
Kr 125,-
Ruby. Scented, blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, some structure, good length. 84

2012 Niepoort Conciso Tinto
Kr 379,90
3000 bottles or so made. Ruby. Blueberries, some figs, dates, elegant nose, bergamot, black tea and floral nose. Fresh acidity, ripe tannins, anise, red fruits, darker berries, juicy with some structure, nuanced, long. 90

2014 Niepoort Poeirinho
Kr 329,90
Ruby. Scented, red berries, anise, light rose hips note nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, red berries, elegant, fresh, lighter bodied but intense. Long. 90

2016 Niepoort Redoma Tinto
Kr 379,90
Ruby. Blackberries, anise, very faint thyme touch, red berries nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fresh and bright, one lovely Redoma. 91

2016 Niepoort Lagar de Baxio
Kr 229,90
Ruby. Scented, red fruits, blueberries nose, nuanced, faint of roses. Fresh acidity, ripe tannins, bright, red berries, juicy, some structure behind, long. 92

2013 Niepoort Batuta
Kr 599,90
Ruby. Dark fruity, blackberries and spices, blueberries nose, almost mineral note. Fresh acidity, rope tannins, red berries, anise, juicy, spices, dark berries, long finish. 94

2018 Niepoort Natcool Tinto
Kr 199,90
Bright ruby. Red berries, light nose. Fresh acidity, ripe tannins, bright red fruity, light, good length. 85

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.