Symington er
kanskje ikke et navn du gjenkjenner fra noen portvinsetikett, men familien eier
noen av de fremste vinhusene i bransjen.
På
1600-tallet eksporterte man alt vin fra Douro tilsatt druesprit for at den
skulle tåle reisen bedre til eksportnasjonene, men dette var begynnelsen på
dagens portvin. I 1729 ankom skotten William Warre Porto og han ble kompanjong
i selskapet Clark, Thornton & Warre. Det var gode tider og Warre ble
raskt eneeier i selskapet som siden kun har båret hans navn. Hans barnebarn ble
kastet ut av firmaet etter at han limte fast en ansatt til pulten, men han
skulle gjøre en fremragende karriere i militæret så selv Wellington ble kjent
med portvinene fra Warre’s.
Christopher
Smith fra England ankommer Douro og etablerer Smith Woodhouse 1784. Han var
både medlem av parlamentet og senere overborgermester i London. Hans sønner tok
importørbrødrene Woodhouse inn i selskapet og dermed fikk vi dagens navn.
Symington’s kjøpte dette huset i 1970.
Bruno
Evaristo Ferreira da Silva etablerte portvinshuset som skulle bli kjent som
Dow’s i 1798 men fant raskt ut at det stort sett bare var briter som drakk
portvin, og han måtte finne seg en engelsk kompanjong. Han giftet seg i London
og ble boende der til sin død i 1850. Under Napoleonskrigen måtte han sende
vinene med et kaperskip som han selv eide, for ikke og bli robbet på veien. Med
full bevæpning, kaperbrev og det hele. Sønnen tok over og fikk kompanjongen
Cosens og firmaet het Silva & Cosens. Etter hvert kom oldebarnet fra
Warre’s inn som medeier også. I 1877 kjøpte de Dow’s som var mindre, men mye
mer kjent og de byttet derfor navn til Dow’s. John Warre som var daglig leder i
Dow’s ble alvorlig syk på sin bryllupsreise og man henvendte seg til unge
Andrew James Symington, ansatt i Warre’s om ikke han kunne hjelpe.
Robert
Cockburn var med i Wellingtons hær og kanskje smakte han der vin fra Warre’s,
for han etablerte i alle fall portvinshuset Cockburn’s i 1815. Han må ha vært
en kjekkas og en kvinnebedårer, for han giftet seg med Mary Duff som den
engelske poeten Lord Byron skrev kjærlig om før han ble berømt. Kanskje hun
ante lukten av portvin der fremme og så på det som mer spennende enn poesi?
I 1826
skipper Graham’s sine første viner, men av en litt annen årsak enn vanlig. En
portugisisk vinprodusent skylder penger og det eneste han eier er 27 piper med
portvin, det vil si 27 tønner. Og dermed sitter man plutselig på en del vin man
må selge for å få regnskapet til å gå i hop. Vinen ble en umiddelbar suksess og
med denne gjelden fra en vinbonde ble kanskje verdens mest berømte portvinshus
skapt. Og ingen i dette huset la spesielt merke til at den ene kontoristen het
Andrew James Symington.
Men
Symington’s eier også Gould Campbell og Quinta do Vesuvio, samt noen flere
eiendommer. Alt dette grunnet at Andrew James Symington ankom Porto i 1882,
bare 19 år gammel. Han giftet seg lokalt med Beatrice Leitao de Carvalhosa
Atkinson hvis bestefar hadde vært i portvinshandelen siden 1814. Gjennom hans
mor igjen kan Symingtonene i dag spore forfedre tilbake til de tidligste tidene
i portvinshandelen gjennom fjorten generasjoner og vi snakker 1652. Så dagens
familie har lange røtter og en bred portefølje å ta vare på.
Andrews
inntog skapte sterke bånd som førte til at etterkommerne ble eneeiere av både
Dow’s og Warre’s i 1961. Helt siden starten har familien tilbragt mest mulig
tid i selve Dourodalen og du skal ikke snakke lenge om familiens quintaer, det
vil si vineiendommene eller gårdene om du vil med noen av dagens medlemmer av
familien, før du ser et litt flakkende drømmende blikk. I 1970 fikk familien
kjøpt Graham’s også da dette huset ble lagt ut for salg, og her hadde familien
hatt et fotfeste nesten hundre år før, selv om det er Warre’s og Dow’s de har
hatt en hånd på hele veien.
Fjerdegenerasjon
med Paul, Johnny, Dominic, Rupert og Charles kom med fra 1979 og fremover og
det er denne generasjonen som også kjøpte Quinta do Vesuvio i 1989 samt
Cockburn’s i 2010, to eiendommer som har laget historisk signifikante viner.
1927 Cockburn’s Vintage Port regnes av mange som noe av det beste laget av
portvin.
I det siste begynner så smått femte generasjon også å komme inn i
driften. Huset, eller husene, klarer å ha helt egne karakteristikker og
stilarter selv om de har samme eier. Her er vinene som i øyeblikket er i
markedet og det er kun 8 flasker av 1940 Graham’s Single Harvest Tawny
tilgjengelig i Norge. Familien har fortsatt sterke bånd til Storbritannia,
blant annet har tidligere statsminister John Mayor vært gjest på en av
familiens quintaer nok ganger til at man nå har John Mayor suiten der.
I dag har de
også Vinum restaurant i Graham’s Lodge i Porto som er et must å besøke om man
er i området. Maten er fremragende, vinene det samme og utsikten over byen når
mørket faller på er uforglemmelig.
Graham’s Extra Dry White
Kr 259,90
Pale straw yellow. Apples, leach,
hay and light notes nose, touch of citrus.fresh acidity, dried fruits, some
spices and smoky notes, nuts, good length. 87
Warre’s Otima 20 Years Old Tawny
Kr 249,90 0,5 liter
Amber. Dried fruits, raisins, some
caramel and nuts nose. Fresh acidity, dried fruits, orange marmalade, nuts,
detailed and spicy, juicy, good length. 89
Graham’s 10 Years Old Tawny
Kr 349,90
Amber, ruby core. Dried fruits,
anise, some cherries, apricots, nuanced, detailed nose. Fresh acidity, fruity,
elegant texture, dried fruits, juicy, elegant and nuanced, long. 91
Graham’s 20 Years Old Tawny
Kr 549,90
Amber, garnet hue. Dried fruits,
anise, figs, dates, some caramel, faint floral mote nose. Fresh acidity,
fruity, dried fruits, some figs and dates, nuanced, elegant texture, long. 92
Graham’s 30 Years Old Tawny
Kr 949,90
Amber. Dried fruits, anise, figs,
dates, some caramel, nuanced and layered nose. Fresh acidity, fruity,
dried fruits, figs, dates, elegant texture, nuanced, long. 93
Graham’s More than 40
Years Old Tawny
Kr 1399,90
Amber. Dried, fruits, anise, some
figs, dates, tea, nuts and floral notes, touch of citrus nose. Fresh acidity,
dried fruits, elegant and nuanced, figs, dates, lovely texture, smooth and
rounded, long. 94
1994
Graham’s Single Harvest Tawny
Kr 999,90
Bottled 2019. Amber. Dried, fruits,
nuts, some caramel, dates, raisins nose, faint orange marmalade notes. Fresh
acidity, elegant, bright and nuanced, playful, juicy, beautiful balance, long. 94
1963
Graham’s Single Harvest Tawny
Kr 2750,-
Cask 9 bottle 209, bottled 2018.
Amber, golden rim. Floral, scented, dried fruits, nuanced, layered, detailed,
stunning nose.nuts and nut cake. Fresh acidity, elegant texture, detailed,
nuanced, superb balance, dried fruits and nuts, layered, long. 98
1940 Graham’s Single Harvest Tawny
Kr 8900,-
Bottled 2019 Amber, golden hue.
Dried fruits, nuts, nut cake, caramel, floral, some orange marmalade, marzipan
raisins, figs and dates. Fresh acidity, elegant texture, detailed, nuanced,
bright, superb intensity, complex and layered, elegant, beautiful balance,
long. Incredible stuff! 97
Cockburn’s
Special Reserve
Kr 189,90
Ruby. Dark fruits, blueberries and
blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity, juicy, elegant. 87
Graham’s Six
Grapes Reserve
Kr 249,90
Ruby. Blackberries and light spicy
nose. Fresh acidity, ripe tannins, anise, dark berries, lighter. 87
2014 Graham’s LBV
Kr 209,90
Ruby. Blackberries, anise,
blueberries and spices, liquorice nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark
fruity, blackberries and spices, fruity, intense and playful, long. 90
2008 Smith Woodhouse Unfiltered LBV
Kr 289,90
Deep ruby. Rich, dark fruity,
blueberries, intense and layered nose. Fresh acidity, ripe tannins, dark
fruity, juicy, elegant body, somewhat lighter but seems more focused, long. 92
2015
Cockburn’s Bicentenary Vintage
Kr 759,90
Ruby. Dark fruity, blackberries and
spices, intense deep fruity nose, lightly scented. Fresh acidity, ripe tannins,
dark fruity, blackberries and blueberries, juicy, layered, dark berries, long. 94
2012 Graham’s Quinta dos Malvedos
Kr 429,90
Deep ruby. Blackberries, dark
fruity, blueberries and liquorice, intense nose. Fresh acidity, ripe tannins,
dark fruity, blackberries, rich and intense, nuanced, long. 95
2006 Graham’s Quinta dos Malvedos
Kr 529,90
Deep ruby. Rich, dark fruity, blackberries
and spices, liquorice nose, intense. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruity,
blackberries and spices, blackberries, long. 95
2005 Dow’s Quinta do Bomfim Vintage
Port
Kr 229,90
demi
Ruby. Blackberries and anise,
liquorice, blueberries and starting figs nose. Fresh acidity, ripe tannins,
anise, dark fruity, blueberries and spices, long. 91
2000
Graham’s Vintage Port
Kr 999,90
Ruby. Blackberries and spices,
liquorice, nuanced, dates nose, cigars. Fresh acidity, ripe tannins, dark
fruity, figs and dates, nuanced, layered, long. 93
1995 Quinta
do Vesuvio Vintage
Kr 999,90
Ruby. Coffee, blackberries and
spices, liquorice, some tea, layered nose. Dates. Fresh acidity, ripe tannins,
anise, dried fruits, spices, nuanced, liquorice, dark berries, long. 93
1985 Dow’s Vintage Port
Kr 1199,90
Ruby. Figs, dates, tobacco, dried
fruits, liquorice nose, some forest floor notes. Fresh acidity, ripe tannins
softening, dried fruits, anise, liquorice, detailed and nuanced, long. 94
1983 Graham’s Vintage Port
Kr 1399,-
Deep ruby, garnet rim. Dried fruits,
some marzipan, figs, dates, rich, nuanced and intense nose, layered. Fresh
acidity, ripe tannins, dried fruits, anise, spices, layered and detailed,
superb balance, long. Superb bottle. My best to date! 96
1994 Dow’s Vintage Port
Ikke tilgjengelig
Ruby, garnet rim. Dried fruits,
anise, figs, dates, scented, nuanced nose, layered. Fresh acidity, ripe
tannins, anise, dried fruits, spices, liquorice, intense and layered, nuanced,
long. 93
1977 Gould
Campbell Vintage Port
Ikke
tilgjengelig
Magnum.
Ruby, garnet rim. Dried
fruits, anise, liquorice, figs and dates nose. Fresh acidity, some tannins,
dried fruits, some mint, light chocolate, spices, long, narrower finish. 92
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.