Over 25.000 tasting notes

One of Norway's largest wine tasting note archives, containing more than 25.000 tasting notes. All tasted by one taster, not a panel, so Norway's most consistent archive as well. To find tasting notes? Search; mywinesandmore "wine name" on google, to find all notes from one property.

Saturday, 10 November 2012

Bordeaux tasting with Vinhuset NoFra

Dry white
2010 G de Guiraud:
Pale lemon yellow. Apricots, minerals and citrus. Fresh acidity, elegant texture, refreshing, long finish. 88

Red
2009 Quien Bordeaux:
Deep ruby, fresh cassis and bell peppers nose. Fresh acidity, ripe tannins, classic and somewhat lean body. Nice structure.81

2007 Château Castera:
Ruby. Scented blueberries and leather, some vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, elegant and slightly hollow, typical of the vintage. 86

2009 Château La Croix Saint-Estèphe:
(2nd Ch Le Crock) Deep ruby. Cassis, vanilla and scented. Rich nose. Fresh acidity, ripe tannins, a bit sweet palate, good length. 87

2009 Château Pavillon Beauregard:
Deep ruby. Blueberries and somewhat scented nose with vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, refreshing palate, long. 89

2009 Benjamin de Beauregard:
(2nd Ch Beauregard) Deep ruby. Blueberries, vanilla, somewhat scented. Acidity does the job, ripe tannins, elegant body and texture, long. 90

2006 Château Moulin Haut-Villars;
Deep ruby. Blueberries, vanilla, elegant and almost scented nose behind. Fresh acidity, ripe tannins, good length. 85

Sweet
2009 Château Haut-Peyraguey:
Pale golden. Botrytis, apricots and ripe apples nose. Fresh acidity, elegant creamy texture, long finish. A joy of freshness and seamlessness. 91

2009 Petit Guiraud:
Pale golden. Plums and apricots nose. Fresh acidity, elegant and pure feel, apples in the finish, lovely texture, long. 89

2009 Château Guiraud:
Pale golden. Stunning nose, rich yet elegant, apricots, pineapples and vanilla. Fresh and lively acidity, superb balance, has a massive feel to it, yet so elegant and layered. Stunning finish. 96

2007 Château Raymond-Lafon:
Golden. Rich nose of apricots and stone fruits, somewhat tropical. The typical light bitterness of the estate is present. Fresh acidity, elegant texture, refreshing and long. 92

2004 Château Doisy-Daëne:
Golden. Fresh and pure nose, apricots and pineapples. Fresh acidity, superb balance, refreshing and the ever present purity of this estate. Long. 93

Alle viner tilgjengelige i BU

7 comments:

  1. Hei

    Sauternes er et stort hull i min kjeller jeg har tenkt til å begynne å fylle opp. For meg er en fremtredende syre helt avgjørende for at den skal være vellykket. Har du noen tips på årganger og slott jeg burde vurdere å titte etter?

    Henrik

    ReplyDelete
  2. Hei, Sauternes er noe jeg alltid føler at jeg smaker og drikker for lite av. For syrefriske årganger anbefaler jeg 97, 98, 99, 01,04 og 07. Særlig følgende produsenter, som lager noen av de friskeste, Suduiraut, Lafaurie-Peyraguey, La Tour Blanche (som desverre er nesten umulig å finne i Norge), Doisy-Daëne er de fire kanskje friskeste husene, med de Fargues, nyere årganger (de nevnt over) av Yquem od de Fargues. Delvis også Doisy Vedrines. Med fremtredende syre som viktog faktor ville jeg holdt meg unna Rieussec og Climens.

    ReplyDelete
  3. Guiraud har også endret stil, så 07 og 09 er veldig freshe.

    ReplyDelete
  4. Både 09 og 01 Guiraud (i et tidl. notat) blir poenggitt til 96, men hvilke av de to er egentlig best hvis man må velge og hvorfor?

    ReplyDelete
  5. 01 har jeg smakt bare en gang, og den har det litt kraftige karamellpreget som er typisk for Guiraud, men som jeg kanskje tror de nye årgangene ikke vil få på samme måte. De nyere virker freshere og mer fruktdrevne uten karamell og bittertonene som var veldig typiske før. 09 har jeg smakt fire ganger, to som primeur, begge var 95-97 og to ganger på flaske, begge var 96. Den er klokkeklar, og du husker 01 Yquemen? Denne er nesten der.

    ReplyDelete
  6. Takk for gode råd!

    Henrik

    ReplyDelete
  7. Ok Christer, kommer aldri til å glemme 01 Yquem så det sier sitt om hvem jeg ville foretrekke. Ikke noe marsipanpreg på 01? Ser det er noen som hinter om det i enkelte notater, men det er vel kanskje dette med bitter mandel som kommer inn.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.